Thursday, 6 October 2016

Trip to Langkawi dengan AirAsia

20.8.2016 (Sabtu)

Tiket dah tempah setahun lebih awal....alhamdulillah mmg puas hati rm50 pergi balik...jadi utk 5org hanya rm250... book tiket flight ni atas tunjuk ajar Ana opismate kat NRE (tq2with♡ kalau tak... manjang berangan je xbooking2hehe~)




Sebulan sebelum berangkat beli tiket utk anak bongsuku kays rayyis..sebab masa beli tiket ni bb masih belum ada kot (aka belum mengandung lg masa tu hehe~) masa offer dulu tiket bmula dgn rm10je..tu yg dpt harga p blk rm250...la ni tengok offer utk langlawi dah xdpt dah harga tu....starting rm49 xsilap...




Cara2add infant just log in kat akaun airasia dan klik  manage booking then click add infant masukkan butiran anak dan teruskan pada bayaran senang je...cuma tiket utk add infant ni lg mahal dr tiket yg lain2 huhu~top up rm100 pergi balik... tp kira ok sgtlah sbb sekejap je dah sampai (ni yg buat gian nak beli tiket murah lg✈)




Sebulan sblm nak p dah mula warning anak2 siapa yg xnk dgr ckp ibu xboleh naik kpl terbang hehe~ gaduh sikit je ugut xboleh ikut haha~πŸ˜„




Balik2dr bcuti rasa mcm gian pula nak bcuti nek kpl terbang lg....asyik tengok tiket flight je tp nnt dululah...sambung berangan lg sambil mengumpul dana hehe~

dah nak balik amik flight tghari



Friday, 9 September 2016

Haji Cilik 2016

7 Sept 2016- sekolah tadika buat program haji cilik bersama dengan persatuan guru besar tadika islam negeri sembilan...tempat program ni berlangsung di masjid bandar baru senawang negeri sembilan... Seperti biasa kakak mmg excited bila cakap sekolah nak buat program...asyik tanya "bila kakak nak pergi haji ibu?" huhu~ ibu macam biasalah bila dia tanya jer ibu corner kot lain...kalau kakak tak kemas bilik kakak ibu tak kasi kakak ikut...huhu~ kalau seminggu awal dia dah tanya hari2lah minggu tu kena kemas bilik heheh~

Pukul5pg dah bsiap nak p hj


Hanya pelajar umur 5 dan 6 tahun shj yang dapat ikut program ini, pada pelajar umur 4 thn yg ingin ikut sama ibu bapa perlu iring sekali pelajar...tapi tahun ni ibu dan abie tak dapat nak iring ainun (4thn)....tak perlah tahun depan ada lg in shaa allah ainun dapat ikut program ni bersama dengan kawan-kawannya....

moga selamat perjalanan pergi balik...

Labbaik kallah humma labbaik

Selamat dtg para jemaah

Sesi taklimat

Tq tcher fiqa ambilkan gambar kakak

Ini adalah bacaan yang perlu anak-anak hafal sebelum pergi menunaikan haji cikgu dah bagi siap-siap supaya anak-anak boleh baca dengan lancar...



Sesi melontar jamrah....kakak pandai interframe

Ready2semua

Sesi pendaftaran

Cikgu2MU


sesi tawaf

video nnt kne edit


masa ni nak memulakan tawaf


Thanks pada cikgu2 miftahul ulum yang bertungkus lumus mengadakan Program Haji Cilik ni...Mmg bagus sgt...at least budak2 tau dan hayati rukun islam kita...Alhamdulillah program berjalan dengan lancar walaupun pagi tu langit gelap dan di nilai sudah hujan lebat...

selesai sudah program haji cilik

kakak je buat peace

firasat ibu merasakan hjh arissa yang tlentok dibelakang

pak aji yang keletihan

Wednesday, 7 September 2016

TATI Skincare

Kali ni sy nak bcakap pasal produk skincare TATI... produk ni makcik sy yg rekemen~ tq cik ya mmg tbaik produk ni...so far sgt bpuas hati...utk makluman pembaca semua sebelum ni mmg sy tak pakai apa2 hatta pencuci muka pun xpakai..baru baru ni tgerak nak pakai balik produk penjagaan muka... semuanya sbb bila lepas bsalin ni rasa mcm byk mula tumbuh bintik2hitam mcm jeragat dimuka...ok ni muka sy sebelum pakai
Semasa mengandung kays as always no make up or edit
Kulit sebelum pakai tati (after bsalin kays)

Sy cuma pakai set kecil 5in1 boleh tahan sebulan(rm65sekotak).... alhamdulillah seawal 2minggu dah nampak kesan...kawan2 pejabat semua tertanya2 sbb kulit nampak lain dari sebelum ni...selalunya kalau ada event shj sy make up so mostly mmg xpakai apa2even bedak pun xpakai... bygkanlah betapa kusamnye muka ni(husband pun xberapa suka sy make up selalu..xnatural katanya)

Produk ni ada 5 barang iaitu pencuci muka, day cream, sunblock, night cream dan treatment cream.. dan ini jadual pemakaian syπŸ’–πŸ’–πŸ’–

Pagi-sy cuci muka masa mandi di subuh hari dan pakai krim siang dan sunblock (after solat subuh)

Malam-lepas solat isya' sy cuci muka guna cleanser tati pakai krim malam n krim treatment

Itu shj....diantara solat zohor,asar n maghrib tu mmg sy xpakai semula...sbb malas nak berangkut sana sini produk ni(sbb ada penyakit bila dah ttinggal produk kat mana2trus xpakai apa2hehe~)

Walaupun hanya pakai 2kali sy rasa kesannya dah maksimum...dan cukup bpuas hati...

TATI skincare juga ada jual serum dan toner..2 brg ni sy belum guna lg...dan ikut pembacaan sy di blog2penjual 2brg ni dijual berasingan sy dpt harga paling murah rm55utk serum dan 35utk toner botol kecil...

Cara guna serum dan toner...mula2kne pakai set TATI 5in1 sekurang2nya 2minggu sebelum menggunakan toner...then toner kne teruskan pakai selama 2minggu juga...bila cukup 2minggu barulah kulit lbh bsedia utk serap serum...

Muka lepas bersenam di paya indah wetlands

berjalan2di langkawi

Alhamdulillah...xperlu edit gambar bley trus upload...

Inilah testimoni selepas memakai tati...tiada lg masalah kulit kusam...muka pun nmpak lebih bseri dr sblm ni...yg penting xperlu lg make up dan bsusah payah edit gambar...utk pengetahuan semua produk ni ada kelulusan KKM...jgn lupa beli dengan ejen yg sah supaya dpt kesan spt yg diingini... mari kita ber tati tati πŸ˜†πŸ‘

Kazen yg consume set tati serum n toner..beza sgt dulu n sekarang 😍😍😍

Tuesday, 6 September 2016

Tadika Islam Miftahul Ulum

Alhamdullillah...terima kasih pada kak linda van yg perkenalkan tadika ni kpd sy...Anak sulung dan kedua sy sekolah di sini...byk perkembangan pada Arissa (anak sulung)...pendekatan dan teknik pembelajaran sekolah ni lebih kurang dengan sekolah rendah...guru bagi setiap subjek adalah guru yg berlainan...

Masa menunaikan umrah thn lepas arissa masih belum pandai solat dgn sempurna hanya tau membaca surah al fatihah dan surah al ikhlas...kini ke semua bacaan dlm solat telah di hafal dan kami jugak amalkan solat berjemaah sekeluarga di rumah...tiba2 rasa nak ajak arissa p buat umrah lg...moga rezeki kami melimpah ruah dpt buat umrah lg sekeluarga...aamiin~

Arissa 5thn dgn gadis arab cun melecun

Aid 6bln aduhai cptnye masa blalu sekarang dah jd abg...

Budak bertuah ainun...hehe ada cerita istimewa utk ainun in shaa allah next post

Ni aktiviti2 yg diadakan pada tahun ni kat sekolah tadika ni:-


  1. Hari terbuka (Mei) report card day sy xdpt hadir sbb dlm pantang bsalinkan kays di kampung...Abie nya ckp 2-2 anak kita dapat nombor 7 Alhamdulillah...ibu xnak demand tinggi2sgt nnt kita belajar lg... mengaji arissa (6thn) dah buku iqra' 2...utk ainun (4thn) byk lg journey utk dia sbb masih lg bckp pelat...lepas masuk sekolah ni barulah dia rajin bckp(mungkin sbb sebelum ni duduk di rumah dgn nenek... kat sekolah ramai kawan jd knelah bckp) kalau tak sebelum ni tunjuk2 je apa yg dia nak...

Adik baru kakak2...kays rayyis

2.  MAJLIS BERBUKA PUASA dan PERTANDINGAN BERCERITA (Jun)

Baru abis pantang its time for mkn...

Ramai parents yg menyumbang juadah bbuka..dan makanan yg tsedia semua sedap2belaka...thn ni arissa puasa penuh syukur sgt...πŸ˜πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘ sungguh btabah di kala adik2 syok minum air sejuk n mkn makanan sedap2 depan kakak...

3.  MAJLIS HARI RAYA dan STORY TELLING

Kalau bab bercerita in English kakak Arissa mmg expert...sbb dia mmg minat dr kecik lg speaking2...mana ayat yg dia xreti nak ckp in english dia akn mumbling2in english mana yg dia tau...hehe~ bila tanya dia nak ckp ape kakak malu pulak nk ckp...


Tahniah kakak dpt no1πŸ‘πŸ‘πŸ‘ (gambar goyang pulak)
Ainun buat psembahan nyanyian...walaupun pelat2 bravo sbb berani perform

Too bad time penyampaian hadiah,  hp ibu abie kongπŸ˜… tq pada parents yg sudi share gambar di group wassap

4.  CILIK HAJI AULAD

Program ni tadika buat bsama dengan persatuan tadika islam N.9 yg akan pergi utk murid2 5 dan 6 thn shj...jd utk 4thn akan bsekolah mcm biasa esok...Ainun xdptlah joint...Kakak akan bsimulasi dgn kawan2 utk program ni akan ada susulan pada next post πŸ˜ƒ
Hajjah Nur Arissa....moga dpt hj yg mabrur aamiin~

5.  HARI SUKAN

yg ni masih dlm perancangan lg...biasanya tadika akn settelkan hari sukan tadika dulu dr program lain2tp pd awal thn aritu jerebu dan gelombang el nino so semua tadika kat msia ni xboleh buat program outdoor utk elakkan budak2 dpt heat stroke..

6. GRADUATION DAY

Ni tahun terakhir kakak sekolah tadika...thn depan dah sekolah betul2 (sek rendah)..so far arissa mmg ibu bg 🌟🌟🌟🌟🌟 bab bangun pagi pergi sekolah...mmg senang sgt nak kejut...cuma bab nak mandi dia bcinta sikitlah mungkin sbb sejuk kot huhu~

Yuran pendaftaran tadika ni hanya bayar pd awal thn.. kos sorg dlm rm1200 jugaklah dlm tp yg best nye hanya perlu bayar sekali shj tmasuk duit program2yg disebut td n duit buku dan mandian(bg yg transit) utk ainun murah sikit sbb xtlibat dgn lawatan...bln2 hanya bayar yuran bulanan rm160 yuran dan rm140 transit

Monday, 5 September 2016

Assalammualaikum w.b.t...

Dengan rasminya my 1st post... hehe... walaupun blog ni dah wujud dr thn 2011... thanks to my sifu wawasyaida.blogspot.my yg ajar n ajak buat blog...katanya salah satu cara utk release tension...hehe...

For introduction i'm mother of 4
Nampak tak kemeriahannye 😊
...

Biasanya org buat blog masa anak dara n muda remaja..sy pulak tbalik...hehe~ takpe2 never to late than never kan...kte start dr langkah kecil dulu...kira mcm my backdate diary lah ni πŸ˜ƒ...

Semoga dengan ada blog ni dpatlah sy sampaikan ilmu yang bermanfaat, merapatkan ukhwah dan memberikan inspirasi kepada pembaca semua..   amiin2ya rabbal alamin...